Tekst naar kolommen

Soms heb je een gewone tekstfile die je graag in Excel wilt inlezen. Misschien wil je filteren of zoeken, groeperen, of de gegevens anderszins bewerken. Dat kan in Excel, heel eenvoudig, als je maar weet hoe.

Ga naar bestand (File) en kies openen. Selecteer het gewenste bestand. Je krijgt nu onderstaand scherm.

wizard tekst importeren in excel
Importeren van een tekstfile in Excel

In mijn geval is het een door puntkomma gescheiden bestand. Dat wil zeggen dat tussen 2 verschillende velden een puntkomma staat. Kies dus gescheiden. Daarna moet je aangeven vanaf welke rij je gegevens wilt importeren. Misschien staan op de eerste paar rijen de titel van een rapport of iets dergelijks, dat hoef je natuurlijk niet mee te importeren. Je kunt echter ook vanaf rij 1 importeren en de overbodige rijen daarna verwijderen.

Vervolgens moet je aangeven of je tekstbestand kopteksten bevat. In mijn geval wel (Naam, adres, etc), ik zet dus een vinkje. Klik daarna op volgende.

Geef hier aan welk teken er als scheidingsteken gebruikt is. In dit geval de puntkomma (zie ook de vorige afbeelding). Je ziet nu bij het voorbeeld dat tekst keurig in kolommen terechtkomt. Klik op volgende. Je kunt nu nog aangeven welk soort data in een kolom staat en eventueel kolommen weglaten. Selecteer hiervoor in het onderste gedeelte een kolom en geef bovenin aan welke soort data of overslaan.

Klik op voltooien om de gegevens in Excel te zetten.

Vaderdag 2019

Plaats een reactie