Sorteren, ontdubbelen en filteren

In deze blog gaan we maar liefst 3 onderwerpen behandelen. We gaan eerst een dataset sorteren. Daarna gaan we alle dubbele waarden eruit halen en tenslotte gaan we filteren.

Ik zal alles eerst beschrijven en hieronder staat een filmpje waarin ik alles nog kort laat zien.

We beginnen met het sorteren. Ga in de kolom staan die je wilt sorteren. Klik vervolgens op het tabblad gegevens op de Sorteren van A naar Z knop (of als je omgekeerd wil sorteren de Sorteren van Z naar A knop). Alle gegevens worden nu gesorteerd in de opgegeven volgorde. Dit werkt met numerieke én alfanumerieke gegevens.

Vervolgens gaan we ontdubbelen. Als je veel data hebt, zoals in mijn voorbeeld, kan het voorkomen dat er dubbele waardes tussen zitten. Dit kan Excel makkelijk oplossen. Ga wederom op een cel staan die data bevat. Klik dan op het tabblad gegevens op de knop Dubbele waarden verwijderen.

Je krijgt nu een melding met het aantal dubbele waarden dat Excel gevonden heeft en de vraag of je  deze wil wissen. Klik op OK om door te gaan. Alle dubbele waarden zijn nu verwijderd.

Tenslotte gaan we nog filteren. Ook dit kan handig zijn als je veel gegevens op een blad hebt staan. Bv om alleen de klanten uit Canada of de UK te zien. Voor je begint kun je het beste zorgen dat je kolomkoppen (oftewel namen) aan je kolommen geeft als je dat niet al hebt. In mijn voorbeeld zijn dat KlantNummer, KlantNaam en KlantLand. Ga op een van deze namen staan om het filter toe te passen. Klik op de knop Filter, nog steeds op het tabblad gegevens. Je ziet dat Excel meteen een pijltje achter de kolomkoppen neerzet. Als je nu op een van deze pijltjes klikt, kun je je selectie aanmaken. In onderstaand filmpje filter ik eerst op Canada en daarna op Verenigd Koninkrijk. Tenslotte kun je je filter ook heel simpel weer verwijderen door op filter wissen te klikken.

Dat was weer de blog voor vandaag. Hieronder nog het korte filmpje. Of kijk via Youtube.

Tot de volgende blog!

Zomer 2019 - Reizen

Plaats een reactie