Geneste formules

Deze keer gaan we het iets moeilijker maken. In een eerdere blog heb ik al aangegeven dat formules in Excel ook genest kunnen worden. Een goed voorbeeld hiervan is de ALS() formule, deze gaan we gebruiken in dit voorbeeld. In dit voorbeeld heb ik een simpele cijferlijst gemaakt. Periode 1 en Periode 2. Het eindcijfer is het gemiddelde van deze 2 en op basis hiervan wordt een score bepaald: Onvoldoende, Voldoende, Ruim voldoende of Perfect.

Eerst kijken we of er cijfers zijn ingevuld bij periode 1 en periode 2. Als dat niet het geval is, blijft de score leeg. Als er in minimaal 1 van 2 vakjes een cijfer is ingevuld, wordt er een score berekend. In onderstaand voorbeeld heb ik dit in etappes uitgewerkt.

In kolom G checken we of minimaal 1 punt is ingevuld, het maakt niet uit of dit periode 1 of periode 2 is. Dat doen we met de formule EN(), deze levert de waarde WAAR of ONWAAR op.

In kolom H kennen we de score toe, we laten voor nu even in het midden of iets is ingevuld. Is het eindcijfer een 10 krijg je score “Perfect”, tussen 7 en 10 “Ruim Voldoende”; tussen 5,5 en 7 “Voldoende” en bij alles lager dan een 5,5 “Onvoldoende.

In kolom I tenslotte combineren we beide formules

Als G3 WAAR is blijft de cel leeg, anders voert hij de  formule in cel H3 uit en wordt een score toegekend.

Uiteraard kun je ook alles in één formule stoppen en de 2 tussenstappen overslaan.

Tot de volgende blog!

Naar Buiten - Genieten

2 gedachten over “Geneste formules”

 1. I need to to thank you for this very good read!!
  I certainly enjoyed every bit of it. I have got you bookmarked to look at
  new things you I will right away grab your rss feed as
  I can’t find your email subscription hyperlink or e-newsletter service.

  Do you have any? Please permit me know so that I may subscribe.
  Thanks. I will right away clutch your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you have any? Please let me know so that I may just subscribe.
  Thanks. http://dell.com

  Beantwoorden

Plaats een reactie