Formules

In Excel kun je gebruikmaken van formules. Van simpele zoals =SOM() tot ingewikkelde zoals =VINDEN.SPECIAAL() of zelfs meerdere formules “genest” met bv een =ALS()

In deze blog gaan we wat verder in op formules.

Om te beginnen: met het invullen van een formule in een cel begin je met een =-teken. Zodra je de eerste letter van je formule intoetst, laat Excel een keuzescherm met mogelijke formules zien. Laten we als voorbeeld even met de =SOM() formule werken. Zie de afbeelding hiernaast. Zodra je =S hebt ingetypt laat hij alle formules zien die met s beginnen (overigens in de Engelse versie is het =SUM()) Tussen de haakjes vul je de cellen of het bereik in dat je wilt optellen.

Als je de cellen A1, A2 en A3 wilt optellen kun je dat op 2 manieren doen

=SOM(A1:A3) of =A1+A2+A3 De uitkomst zal in beide gevallen hetzelfde zijn, maar er zijn wel verschillen in flexibiliteit. Als je bijvoorbeeld later een  cel tussenvoegt (hier kom ik in een latere blog op terug) wordt deze in de meeste gevallen meegenomen in de berekening. Bij de tweede formule gebeurt dit niet en moet je ze handmatig bijvoegen.

Een aantal basisformules zijn met één druk op de knop beschikbaar.

Snelle formules

Op het tabblad start, kijk naar de rode markering in de afbeelding. Als je gewoon op dit knopje drukt berekent hij de som van de geselecteerde cellen. Je kunt echter ook op het pijltje ernaast klikken, dan krijg je de keuze uit nog meer formules.

Zie de afbeelding hierboven. Dit zijn de meest gebruikte functies.

Als je je cursor in een cel zet onder of naast een reeks getallen en je klikt op een van deze formules zal Excel automatisch de gekozen berekening uitvoeren. Binnenkort zal ik ook deze verder uitwerken in een filmpje.

Houd de site in de gaten voor meer Excel-blogs!

 Computer algemeen

Plaats een reactie