Eenvoudige gegevensvalidatie

Gegevensvalidatie is een moeilijk woord voor een keuzelijst. Met gegevensvalidatie geef je de “invuller” een beperkt aantal mogelijkheden om in een cel in te vullen d.m.v. een drop-downlijst.

Zo’n drop-downlijst (of keuzelijst) is niet erg ingewikkeld om te maken, dat gaan we in deze blog doen!

Stel je hebt binnenkort een feestje met diner. Je gasten geven van te voren hun keuze op. Ze kunnen kiezen uit Vega, Vis, Vlees. Zet deze waardes dan onder elkaar in Excel. Nu gaan we er een naam aan toekennen, bv menu.

Nu gaan we de drop-downlijst maken: Selecteer de cellen waar je deze dropdown wilt maken. Kies dan op tabblad gegevens voor gegevensvalidatie. Kies eerst bij toestaan Lijst. We gaan nu de bron aanpassen (de plaats waar de gegevens staan). In mijn geval maken we daarvan =Menu, dat is de naam die ik in de vorige stap heb toegekend. Klik daarna op OK of toets Enter.

De dropdown is nu aangemaakt. Als je in een van de geselecteerde cellen gaat staan zie je meteen het pijltje verschijnen en als je daarop klikt zie je de door jou ingegeven keuzes. Als je een andere tekst probeert in te geven zul je zien dat je een foutmelding krijgt. De melding die je krijgt kun je ook nog zelf aanpassen. Ga hiervoor weer naar gegevensvalidatie en kies het tabje invoerbericht om een toelichting te geven voor het invoeren of het tabje foutmelding om een eigen foutmelding in te stellen.

Je kunt de video ook via Youtube bekijken. Klik hier

Dat is gegevensvalidatie in Excel. Valt mee toch?!

Het kan nog veel uitgebreider. Je kunt bijvoorbeeld de keuzes afhankelijk maken van de vorige keuze. Stel je gast selecteert Vis. Je kunt hem daarna vragen of hij Zalm, Tonijn of Makreel wil. En de gast die Vlees kiest kan daarna kiezen uit Varkenshaas, Biefstuk of Schnitzel. De gast die Vis kiest ziet dus alleen de keuzen in vis en de gast die vlees kiest ziet alleen de keuzes in vlees. Dit gaan we in een volgende blog uitgebreid uitleggen.

Tot de volgende Excel-blog!

Zomer 2019 - Zomer Vieren

Plaats een reactie