Diverse handige formules

In deze blog behandel ik een paar losse formules die ik heel vaak gebruik.

We beginnen met LINKS(), RECHTS() en DEEL(). Hiermee kun je een gedeelte uit een tekstveld halen. Je geeft aan in welke cel je tekst staat en hoeveel tekens je nodig hebt. LINKS() geeft je dat aantal tekens vanaf links en RECHTS() doet hetzelfde maar dan vanaf rechts. Met DEEL() kun je een gedeelte midden uit de tekst halen, je geeft hierbij een begin en een eind aan. In het onderstaande voorbeeld heb ik steeds 10 tekens genomen.

Of voor de Formule1 fans:

Een andere handige formule is AANTAL.ALS()

Deze kun je gebruiken als je in een werkblad wilt tellen hoe vaak iets voorkomt, zonder te filteren.

En hierop verder bordurend heb je ook AANTALLEN.ALS(), hierbij moet je aan 2 of meer voorwaarden voldoen om meegeteld te worden.

In onderstaand voorbeeld eerst AANTAL.ALS() Tel het aantal appels in kolom B

En in onderstaand voorbeeld AANTALLEN.ALS() Hoeveel appels heeft tijger1 gehad?

SOM.ALS() werkt eigenlijk hetzelfde als AANTAL.ALS() maar hij telt waardes op als de eigenschap waar is.

Een andere handige formule is NU(). Deze voegt de huidige datum en tijd in. Deze wordt bij het opstarten van het werkblad automatisch bijgewerkt.

Tenslotte nog VERT.ZOEKEN(). Deze kun je gebruiken om 2 gegevensbladen met elkaar te vergelijken of om een gegevensblad aan te vullen met gegevens uit een ander blad. Stel je hebt een adressenbestand en een verjaardags-bestand. Je kunt dan makkelijk de verjaardagen toevoegen aan je adressenbestand. Voor het gemak heb ik in onderstaand voorbeeld even 2 tabelletjes in hetzelfde werkblad gezet.

Je vertelt eerst welke waardes gezocht worden in ons geval kolom A. De tabel waarin hij op zoek gaat naar deze waardes is het volgende argument in de formule, in dit geval G:H, de tweede kleine tabel. Dit kan dus ook een ander werkblad zijn, of een ander blad binnen het huidige werkblad. Het volgende argument geeft aan welke waarde je wilt toevoegen aan je gegevensblad. In dit geval de verjaardag, kolomnr2, van die kleine tabel dus. Het laatste argument geeft aan of je de gevraagde waarde wilt benaderen, in dit geval niet, dus 0. Dit laatste zou je kunnen gebruiken bij bv gewichten. In bovenstaand voorbeeld heb ik daarna de opmaak nog aangepast zodat je de lange datumweergave krijgt. Omdat je op zoek bent naar de verjaardag zou je eigenlijk het jaar weg kunnen laten. Hiervoor kun je de opmaak aanpassen.

Dat was het weer voor deze week. Tot de volgende blog!

Bouwmarktcampagne 2019

Plaats een reactie