Absolute verwijzingen

We hebben al vaker met formules en functies gewerkt. Daarbij past Excel automatisch de formules aan, als je deze kopieert naar een andere cel. Maar wat nou als je wilt rekenen met bv een BTW-percentage dat in één specifieke cel staat? Om dat aan Excel duidelijk te maken kun je gebruikmaken van een absolute verwijzing. Hoe dat werkt zie je hieronder.

Het te gebruiken BTW percentage staat in cel B1. Ik vul de correcte formules in, in C4 en D4. Daarna trek ik de formules door naar de volgende rijen. Kijk wat er gebeurt.

De formules in C5 en C6 zoeken op de verkeerde plek naar het BTW percentage. Dit is makkelijk op te lossen, zoals je ook in het filmpje kunt zien. Ga in je functie op de waarde staan die onveranderd moet blijven en druk op F4, in het voorbeeld dus de B1. Excel zet nu $-tekens voor de B en voor de 1. Dit betekent dat deze waarden niet veranderen als je je formule kopieert of doortrekt naar volgende cellen. Je kunt ook alleen de kolom of alleen de rij gelijk laten blijven door vaker op de F4 toets te drukken. Probeer het maar eens uit.

Dat was het weer.

Tot de volgende blog!

App WinactieApp Winactie

Plaats een reactie